Risotto med champinjoner och broccoli

Här hemma är det mys på hög nivå efter en riktigt tuff jobbdag. Vi lagar mat, pratar mindfullness och delar på god öl. Var ganska trött efter jobbet så orkade inte avancera maten så värst, men ville ändå få lite fredagsfeeling så risotto fick det bli. Risotto är faktiskt en maträtt jag stolt kan säga att jag är grym på, fick beröm av kockarna på gamla jobbet för den.

 

Vad behövs för en risotto?

  • Avorioris (se måtten på förpackning) Jag använder alltid risentas avorioris.
  • Kycklingfond (2/3 av flaskan)
  • Schalottenlök (2-3 st)
  • parmesan/liknande lagrad ost (2/3 av en färdigskuren bit på 150g)
  • en skvätt vin (om man ändå har en flaska öppnad, annars skippa)
  • Mycket vatten och kärlek

Det är alltså grunden till vilken risotto som helst, sedan tillsätter man de tillbehör man vill. Idag valde jag att smörsteka champinjoner och broccoli, och toppa med lite ärtskott.

Tillberedningen av risotto:

fräs finhackad schalottenlök i stekpanna i ett par minuter, tillsätt det okokta riset och rör om. I med ett stort glas vatten samt kycklingfond, låt koka ihop. Sedan upprepar man samma procedur med vatten och fond, och smakar av under tiden så att fonden inte gör att risotton blir för salt, eller att vattnet inte gör den för smaklös. efter cirka 20 minuter när riset har blivit mjukt, inte för mjukt, utan när det är precis sådär på gränsen till att ha en liten liten hård kärna i sig, då tar ni stekpannan ifrån plattan. I med all riven parmesan och rör om, och i med tillbehör. Champinjonerna och broccolin hade jag stekt på innan och ställt åt sidan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *