INDISK GRYTA – GARAM MASALA

Med tanke på att ICAs bild är tagen i en matstudio och min bild på mitt nattduksbord på kvällen så tycker jag att resultatet ändå motsvarar bilden. Jag har inte ätit så mycket indisk mat förut, men jag tyckte iallafall att den här rätten var supergod. Det som gör grytan indisk är kryddningen av Garam masala. Det är tydligen en väldigt populär kryddblandning i Indien. Garam masala finns att hitta bland de vanliga kryddorna, men köp helst ekologisk, ekologiska kryddor smakar (tycker jag) mycket mer och gör gott för miljön.

För fyra personer:

  • 4 port ris
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 2 msk riven ingefära
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk garam masala
  • 390 g krossade tomater
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 200 g spenat
  • 400 g halloumiostar
  • 2 krm salt
  • 2 msk sambal oelek

Gör såhär:

  1.  Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

    2. Skala all lök, klyfta schalottenlöken och tomaterna. Skiva vitlöken. Skala och riv ingefäran.

    3. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekgryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära, tomatpuré och garam masala 3-4 minuter.

    4. Tillsätt tomater, matlagningsvin, grädde och buljongtärning. Låt sjuda 6-7 minuter. Vänd ner spenaten.
    5. Tärna halloumin och stek den gyllene i resten av olivoljan i en stekpanna.
    6. Blanda ner osten i grytan och smaka av med salt och sambal oelek. Servera med ris.

 

Jag kanske skulle börja räkna ut kostnad per måltid framöver? Är ju ändå ekonom hehe… 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *